Jalostus

Hevosrekisterit Suomessa:ER-rekisteri, Sukuposti ja Hippos

Hevosrekisterit Virossa: Pria

ER-tamma Nokia 0022 ER i. Naksur 2137 ER, e. Kübe 6174 ER

Eestin raskaan vetohevosen rotumääritelmä lyhyesti

ER-hevonen on suurikokoinen, melko raskas; alun perin työkäyttöön jalostettu rotu. Tyypiltään se on huomiota herättävän hyvä, ryhdikäs ja voimaa ilmentävä. Säkäkorkeus 158-175cm. Hevosella on avarat, hyvät liikkeet. Sääret ovat lyhyet, nivelet vahvat, jaloissa selkeät vuohistupsut. Runko on suorakaiteen muotoinen, kaula vahva ja lihaksikas. Rodulle on ominaista vakolautanen joka on leveä ja pyöreä. Pää on sopusuhtainen, ilmeikäs ja silmät ystävälliset.

Yleisimmät värit ovat rautias ja ruunikko. Päistärikkö ja musta harvinaisempia.

Hevonen on temperamentiltaan energinen. Se on kuitenkin hyvin yhteistyöhaluinen ja oppivainen, rohkea sekä lempeä.

Rotu on hyvin monikäyttöinen ja melko vähään tyytyväinen. Sillä on hyvä rehunkäyttökyky ja terveys. Käyttökohteita ovat mm. Pelto-ja metsätöissä, valjakkoajossa, matkailussa, vaellushevosena, koko perheen harrasteratsuna, vikellyshevosena ja monessa muussa, koska rodun hevoset ovat erittäin älykkäitä, ihmisrakkaita ja aina mielellään mukana kaikessa yhteisessä toiminnassa.

Suositeltavat mitat

Orit säkäkorkeus 161-171 cm, etusäären ympärys 23,0-25,0 cm

Tammat säkäkorkeus 158-168 cm, etusäären ympärys 21,5-23,5 cm

Toivottuja ja ei-toivottuja rakenneominaisuuksia ovat:

Pää

Toivottavaa: sopusuhtainen, leveä otsa, suora profiili, ilmeikäs, ystävälliset silmät, keskimääräisen kokoiset korvat ja laaja leukaperien väli.

Ei-toivottavaa: ilmeetön, suuri, kyömypää, pienet ja välinpitämättömät silmät, ahdas leukaperien väli.

Kaula

Toivottua: pituudeltaan keskimääräinen, vahva ja lihaksikas. Tuuhea harja.

Ei-toivottua: lyhyt, lihaksistoltaan puutteellinen tai liian matalalle asettuva kaula.

Säkä

Toivottua: pituudeltaan ja korkeudeltaan keskimääräinen.

Ei-toivottua: lyhyt tai matala säkä.

Lapa

Toivottua: pituudeltaan keskimääräinen, hyvälihaksinen ja säkään hyvin liittyvä. Keskimääräisen pitkät lapaluut ja olkavarret.

Ei-toivottua: lyhyet lapaluut ja olkavarret

Rinta

Toivottua: syvä, laaja, kaareutuva rintakehä

Ei-toivottua: ahdas, kapea rintakehä

Rungon muoto

Toivottua: suorakaiteen muotoinen runko, toisiinsa hyvin liittyvät etu-, keski- ja takaosa. Selkä suora ja pituudeltaan keskimääräinen. Lanne lyhyt. Vakolautanen, pituudeltaan keskimääräinen, leveä ja lihaksikas.

Ei-toivottua: hyvin lyhyt tai hyvin pitkä runko. Heikko, notkolla oleva tai käyrä lanne. Lautanen hyvin jyrkkä, heikkolihaksinen.

Jalat

Toivottua: vahvat, hyvin kehittyneet nivelet, pituudeltaan keskimääräiset vuohiset,rodulle ominainen vuohistupsu. Säännölliset ja vahvaseinämäiset kaviot.

Ei-toivottua: heikkoniveliset jalat, edestä sapelijalkainen tai kokkapolvinen. Supistunut etusääri; lyhyt, pysty tai vento vuohinen. Takana suora tai käyrä kinner. Länkisäärinen tai pihtikinttuinen.

Liikkeet

Eesti raskeveo-hevosen liikkumisen tulee olla jouduttavaa, avaraa, askelpituus vähintään keskimääräinen. Jalkojen liikkeet suuntautuvat suoraan ja eteenpäin.

Ei-toivottua: lyhyt, sidottu , hyvin matala, epäsäännöllinen, hivuttava käynti tai ravi.

Työkyky, luonne, temperamentti, terveys ja käyttömahdollisuudet

Työkykyä kontrolloidaan nuorten hevosten näyttelyissä, valjakkoajossa, vetokokeissa ja jälkeläisten perusteella. Toivottavaa on kestävä, monipuoliset käyttöominaisuudet omaava sekä vetokyvyltään ja luonteeltaan hyvä hevonen. Temperamentiltaan energinen, kuitenkin tasapainoinen, rohkea, ajettavuudeltaan hyvä ja yhteistyökykyinen hevonen.

Ei-toivottuja ovat uppiniskaiset, hermostuneet ja vihaiset hevoset. Eesti raskeveo-hevosella tulee olla vahva terveys, hyvä rehunkäyttökyky, hyvä tiinehtyvyys ja sen tulee olla ilman perinnöllisiä vikoja. Peruskäyttökohteet: pelto- ja metsätyöt, monipuolinen käyttö matkailussa, vapaa-ajan aktiviteeteissa ja tapahtumissa ratsu- ja valjakkohevosena. Levinnäisyys koko Eesti.