Hevosten tuonti Suomeen 1.1.2017 Alkaen

Eestin Raskaat Vetohevoset ry. on Suomessa yksi kolmesta virallisesta kantakirjanpitäjästä, jolla on oikeus merkitä Suomeen tuodun hevosen tiedot tietokantaan. Eestin Raskaat Vetohevoset ry. vastaa eestin raskaiden vetohevosten rekisteröinnistä, Suomen Irlannincobyhdistys ry. vastaa irlannin cobien rekisteröinneistä ja muista roduista vastaa Suomen Hippos ry. Rekisteröidä pitää kaikki hevoset, jotka viipyvät Suomessa yli 90 päivää.

Em. perusteella Eestin Raskaat Vetohevoset ry. tarkastaa, että tuontihevosella on mukanaan tarpeelliset asiakirjat, esim. hevospassi ja eläinlääkärintodistus eli ns. TRACES-todistus. Ilman TRACES-todistusta Suomeen tuotu hevonen laitetaan viranomaisten valvonnassa karanteeniin kunnes laboratoriotutkimusten tulokset ovat valmiit, kaiken tämän maksaa omistaja, laboratoriotutkimusten kustannukset ovat n. 600-800 €. Jos se ei sovi omistajalle, ovat toiset vaihtoehdot hevosen palauttaminen lähtömaahan tai lopettaminen, omistajan kustannuksella.

Em. TRACES-todistuksen saa Virossa vain maakunnallisista Eläinlääkärikeskuksista (Veterinaarkeskus), jotka ovat Viron Eläinlääkintä- ja Elintarvikeviraston (VTA) alaisuudessa. Kuka hyvänsä laillistettu eläinlääkäri, joka ei ole em. Eläinlääkärikeskusten virassa saa tietenkin tehdä hevoselle terveystarkastuksen, ns. myyntitarkastuksen, mutta sillä ei ole mahdollista korvata Eläinlääkärikeskuksen virkaeläinlääkärin tekemää TRACES-todistusta. Lisätietoja eestiksi: http://www.vet.agri.ee/?op=body&id=1103

Hevosen myyjän tulee esittää Eläinlääkärikeskukselle ”Anomus vientisertifikaatista” (”Taotlus sertifikaadi väljastamiseks loomade väljaveol”), yhdessä hevospassin kanssa. Anomus tulee esittää vähintään 48 tuntia ennen hevosen maastavientiä. Tarvitaan tiedot esim. ajoreitistä ja -aikataulusta, (kuorma-)auton ja trailerin rek.numerot, eläintenkuljettajan lupanumero, määränpään osoite jne. TRACES-todistus on maksullinen. Lisätietojen saamiseksi suosittelemme myyjää ottamaan riittävän varhain yhteyttä paikalliseen Eläinlääkärikeskukseen: http://www.vet.agri.ee/?op=body&id=160

Eestin Raskaat Vetohevoset ry. tarjoaa myös neuvontaa kaikille ER-hevosista kiinnostuneille ihmisille. Suosittelemme kääntymään puoleemme esim. ER-hevosen valmennusta, opetusta, kehitystä, varusteita tai ruokintaa koskevissa kysymyksissä.

 

Traces-asiakirja sivu 1
Traces-asiakirja sivu 2

Taotlus sertifikaadi väljastamiseks loomade väljaveol