Varsojen jalka-asennot ja niiden hoito

Varsa-aika on erittäin tärkeää hevosen kavioiden ja jalka-asentojen kannalta. Kun varsa syntyy, sillä saattaa olla hyvin pitkät jalat, jotka töröttävät joka suuntaan. Varsinkin jos varsa on ollut iso ja sillä on ollut ahdasta tamman mahassa, saattavat jalat näyttää vinoilta. Usein nämä asennot suoristuvat hyvinkin nopeasti, kun varsa alkaa liikkumaan. Joskus kuitenkin jalka-asennoissa on virheitä, jotka korjaamatta vaikuttavat hevosen käyttöön aikuisena huomattavasti. Suurimman osan asentovirheistä pystyy kuitenkin korjaamaan vuolulla ja joskus korjaavalla kengityksellä, kun sen aloittaa tarpeeksi varhain.

Periytyvien jalka-asentovirheiden lisäksi kantavan ja imettävän tamman tai nuoren varsan ruokinta vaikuttaa jalkojen asentovirheisiin huomattavasti. Suuressa osassa on myös nuoren varsan olosuhteet, saako se liikkua monipuolisella, kumpuilevalla ja kivettömällä laitumella, jossa on kenties joitakin esteitä kehittämässä tasapainoa ja kavioaineksen muodostumista ja terveenä pysymistä, vai onko varsa pienessä hiekkatarhassa, jossa pohja ei juurikaan vaihtele.

Varsojen jalka-asentoja voidaan hyvillä tuloksilla korjata, kun korjausvuolut ammattilaisen toimesta aloitetaan jo parin viikon iässä. Korjaukset ovat nopeita, koska varsa kasvaa nopeasti. Vuoden ikäisellä varsalla kasvu on jo hidastunut niin, että asentojen korjauskin on hidasta ja jos korjaukset aloitetaan vasta tällöin, se on auttamattomasti myöhäistä.

Kaikista tärkeintä on oppia tunnistamaan asentovirheet ja pienellä varsalla, jotta voidaan ehkäistä sellaiset ongelmat, jotka vaikeuttavat hevosen aikuisiässä suorittamaa tehtävää, oli se sitten kärryjen veto tai kouluratsastus. Terve hevonen on yhteistyöhaluinen ja tässä pätee vanha sanonta ”ilman kavioita ei ole hevosta”.

Varsojen kavioiden kulumista kannattaa seurata, koska niistä näkee helposti sen, mitä ei vielä jalan asennoista huomaa. Pienetkin epätasaiset kulumat saattavat olla merkki jalan asentovirheestä. Seurataan kavion ulko- ja sisäsyrjän kulumista, pysyykö se tasaisena, eikä kavio selvästi ala edestä katsottuna kallistumaan kumpaankaan sivuun. Katsotaan myös, että antura pysyy tasaisena ja poistetaan kaikki repaleet.

Varsan kavioiden vuolu olisi hyvä suorittaa 4-5 viikon välein niin kauan kuin varsa kasvaa. Näin toimittaessa varsojen pienet rakennevirheet jaloissa saadaan korjattua jo nuorena.

Joskus varsoilla kaikesta huolimatta kuitenkin on vakavampia asentovirheitä, jotka vaativat muutakin hoitoa kuin pelkän vuolun. Esimerkiksi ortopedistä vuolemista, kengitystä tai jopa leikkausta. Virheiden korjaus tulisi saada valmiiksi ennen kuin varsa täyttää 40 vrk, koska sen jälkeen luiden kasvu hidastuu ja asentojen korjauksesta tulee vaikeaa, joskus mahdotontakin. Varsan luiden kasvu päättyy vuoden ikään mennessä, jolloin ei enää pysty jalka-asentoihin kovin paljoa puuttumaan. Tässä vaiheessa korjauksella saatetaan aiheuttaa vain lisää ongelmia jänne- ja rasitusvammojen muodossa. 

Teksti: Tarja Halonen

Etujalat, säännöllinen
Etujalat, länkipolvinen, hajavarpainen
Takajalat, säännöllinen
Takajalat, länkikinttuinen, suppuvarpainen
Takajalat, pihtikinttuinen, hajavarpainen
Etujalat säännöllinen
Etujalat säännöllinen
Etujalat, pystyvuohinen
Etujalat, etunojoinen
Etujalat, takanojoinen
Etujalat, takanojoinen
Etujalat, takanojoinen
Takajalat, säännöllinen
Takajalat, vääräkinttuinen
Takajalat, vääräkinttuinen
Takajalat, oikokinttuinen

Kuvat: Kengitysopin käsikirja, L.J. Fabritius, uusittu painos 2003